Zaaien op sneeuwschoenen

Wie wel eens over het wad bij het Noord-Groningse Uithuizen heeft gestruind weet dat je daar soms wel tot je enkels wegzakt in het slib. Dit maakt zowel het monitoren als het uitzaaien van zeegraszaad een uitdagende onderneming omdat je bij het lopen daarmee het hele wad ‘omploegd’. Daar hebben onderzoekers in Mauritanië, waar het wad eenzelfde wegzakdiepte heeft, iets op gevonden: Sneeuwschoenen krijgen hier een nieuwe toepassing en voorkomen dat er diepe sporen in het wad worden getrokken. Dezelfde methode passen we nu ook toe op Uithuizen waarbij we voorzichtig over het wad glijdend aan weerszijden zeegraszaad in het wad spuiten. Met deze nieuwe methode wordt er in totaal bijna 3000m2 zeegras gezaaid. Het doel van dit experiment is zowel het testen van de methode (in de winter bewaren en met kitspuiten zaaien) en het onderzoeken van het belang van zowel zaaidichtheid als plotgrootte (schaal). Over een maand verwachten we de eerste zaailingen aan het oppervlak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s