Zaaien onderwater

Afgelopen zomer is een proef gestart om zeegras te herintroduceren in het Grevelingenmeer in het deltagebied. Tot eind jaren ’90, begin jaren 2000 stond er nog groot zeegras in het Grevelingenmeer. In de jaren 1970 stonden er nog honderden hectares zeegras in dit heldere zoutwatermeer, maar in de jaren ’90 ging dit snel achteruit. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een verzouting van het meer na een initiële verzoeting. Begin jaren 2000 verdwenen de laatste zeegrasplanten helemaal uit de Grevelingen.

IMG_3896

Aardappelzakken vol zeegras drijven aan boeitjes in een afgelegen hoek van het Grevelingenmeer

De Grevelingen lijkt zeer geschikt voor zeegras om te groeien: zeer helder water en voldoende licht. Omdat de Grevelingen behoorlijk geïsoleerd is kan zeegras hier niet zomaar van nature terugkomen. Daarom wordt de natuur een handje geholpen. Met zaden van het Duitse Waddeneiland Sylt, die ook in de Waddenzee worden uitgezaaid, wordt er momenteel gewerkt aan de herintroductie van groot zeegras (Zostera marina). In de nazomer zijn er om die reden al boeien geplaatst met aardappelzakken vol zeegrasscheuten. De zaden in deze scheuten zijn in de daaropvolgende maanden afgerijpt en door de mazen in de zakken naar beneden gevallen, op dezelfde manier als in natuurlijke planten.

Omdat het zaadverlies in de winter behoorlijk hoog is als gevolg van wegspoeling, wegrotting, begraving door bodemdieren en vraat door krabben is er voor gekozen om de andere helft van de zaden te bewaren. Deze vertroelende zaden zijn de afgelopen weken ingezaaid volgens de nieuwste innovatieve methodes van the Fieldwork Company.

IMG_4601

De ‘onderwaterkitspuitmethode’ ontwikkeld door the Fieldwork Company

In plaats van lopend op sneeuwschoenen gecontroleerd zaden in het wad te spuiten moest er voor onderwaterzaaien naar andere methodieken worden gegrepen. Liggend op een drijvend frame met kijkkoepels – het ziet er een beetje uit als een varende massagetafel – wordt het zeegras high-tech ingezaaid. Verlengde kitspuiten op druk brengen de zaden netjes 2 cm diep in de bodem. Door het gebruik van deze methode is én de bodemverstoring minimaal én zijn de zaden beschermd tegen vraat door krabben. De komende maanden zal blijken of het zeegraszaad succesvol is opgekomen en of het uit kan groeien tot volwassen planten.

De rijke bodemfauna van het Grevelingenmeer, waaronder de bijzondere zeenaaldjes en zeldzaam geworden platte oesters, ‘staan’ in ieder geval klaar om het zeegras te bevolken.

IMG_3893

Zeenaald in wier vlakbij de uitzaailocatie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s