Nieuw rapport koperproef

Vorige winter (2015-2016) hebben we een proef gedaan waarbij we verschillende methodes hebben uitgeprobeerd om Phytophthora-besmetting van zeegraszaden te verminderen. Hiervoor hebben we zaden bewaard bij verschillende zoutgehaltes, koperconcentraties of een combinatie van beide. Kopersulfaat is een middel dat al sinds de 19e eeuw in de landbouw wordt gebruikt tegen Phytophthora soorten. Hoewel deze stof veel milieuschade kan veroorzaken in hoge concentraties, wordt het gebruik van sommige koperverbindingen in lage concentraties toegestaan in de biologische landbouw. De concentraties die wij in op experimentele wijze hebben getest zijn erg laag en worden in vergelijkbare concentraties gebruikt in de aquariumhandel tegen visschimmels. Bovendien hebben we in onze proef gebruik gemaakt van een gesloten systeem en geen koper in de natuur gebracht.

Het resultaat was gelukkig erg positief: een lage koperconcentratie van 0.2 ppm (in sommig Gronings leidingwater zit al 0.1 ppm) bracht de Phytophthora-besmetting met 86% terug zonder dat hierdoor de kiemkracht van de zaden negatief werd beïnvloed. Zoetwaterbehandeling was ook erg effectief tegen Phytophthora-besmetting: geen enkel zaad in zoetwater was na de bewaarperiode nog besmet. Effectief dus, maar helaas was de kiemkracht van de zaden ook sterk achteruit gegaan, dus deze methode is niet geschikt.

De succesvolle behandeling (0.2 ppm kopersulfaat) wordt inmiddels al gebruikt om alle zaden die in de winter in het lab worden bewaard te behandelen tegen Phytophthora-infectie. Voordat deze zaden in het voorjaar zullen worden uitgezaaid worden ze uitvoerig gespoeld zodat er geen extra koper in de Waddenzee terecht zal komen.

Het rapport van deze proef is eind 2016 gepubliceerd door adviesbureau A&W en is hier na te lezen. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten en is uitgevoerd door A&W, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, NVWA, en the Fieldwork Company.

2015-12-01 11.39.52

Kopersulfaat/zoutproef waarbij zaadjes zijn bewaard in kleine zakjes, gehangen in kolommen. Elke kolom werd apart van water en lucht voorzien en afvalwater werd verwijderd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s