Onderzoekers vragen aandacht voor wereldwijd zeegrasverlies

Deze week vragen wetenschappers wereldwijd om aandacht voor de bescherming van zeegrasvelden. Hoewel zeegrasvelden minder bekend zijn dan de kleurrijke koraalriffen of exotische mangrove bossen, vervullen ze een even belangrijke ecologische functie. Zeegrasvelden beschermen de kust, vormen een kraamkamer voor veel commerciële vissoorten en bufferen het klimaat door enorme hoeveelheden koolstof op te slaan, met name in de bodem. Bovendien zijn ze ook verbonden met andere kustsystemen; ze vormen een voedingsstoffenfilter voor koraalriffen waardoor het water daar helder genoeg blijft voor koralen om te groeien én de meeste vissen die op het koraalrif voorkomen zijn beschermd opgegroeid in nabijgelegen zeegrasvelden.

Reden genoeg om zeegrassen wereldwijd te beschermen zou je denken, maar onbekend maakt onbemind. Vandaar de roep om erkenning zodat ook zeegrasvelden wereldwijd op de natuurbeschermingsagenda komen. Al meer dan 100 zeegrasonderzoekers uit meer dan 30 landen hebben de oproep ondertekend en zowel de BBC als Nu.nl hebben hier aandacht aan besteed. Nu maar hopen dat we de wereldwijde achteruitgang van zeegrasvelden gezamelijk een halt toe kunnen roepen!

screen-shot-2016-10-12-at-10-31-13

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s