Onderwaterbestuiving

Iedereen weet dat insecten zoals bijen en hommels een belangrijke rol spelen in de voortplantingscyclus van veel landplanten. Als bestuivers vliegen ze van bloem naar bloem, zo bevruchten ze de bloemen door de overdracht van stuifmeelkorrels. Maar hoe werkt dat dan onderwater?

Zeegrassen zijn de enige échte bloeiende planten in zee. Ze lijken dan misschien wel een beetje op algen (die overigens geen echte wortelmatten vormen, in tegenstelling tot zeegrassen), maar zeegrassen kunnen hun gehele voortplantingscyclus, van bloeien tot zaadzetting, onderwater uitvoeren. Tot voor kort werd gedacht dat bestuiving/verspreiding van stuifmeelkorrels alleen passief gebeurde, met behulp van stroming, maar deze week verscheen een belangrijk artikel in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications dat onderwaterbestuiving van zeegrasbloemen door bestuivers beschrijft.

van Tussenbroek et al. (de auteurs) beschrijven dat minuscule kreeftachtigen en kleine zwemmende wormen de bloemen bezoeken van de Amerikaanse zeegrassoort Thalassia testudinum, die ‘s nachts open gaan. Deze diertjes nemen bij het zwemmen van bloem tot bloem kleine pakketjes stuifmeelkorrels mee die blijven plakken door een slijmlaagje. Wanneer ze op een nieuwe bloem landen kunnen deze de bloemen succesvol bestuiven. Deze interessante ontdekking schijnt een nieuw licht op onderwaterbestuiving. Hoe zou dat werken bij de droogvallende groot zeegrasplanten in onze Waddenzee?

10-0000www-nature

Onderwaterbestuivers: kreeftachtigen en borstelwormen. Uit: Van Tussenbroek et al. (2016) Nature Communications.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s