Verwerking zeegras

In augustus is bijna 420 kg zeegras geoogst door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Dit zeegras bevindt zich inmiddels in luxe jacuzzi’s in de loods van the Fieldwork Company in Groningen. In deze goed beluchte baden vallen de rijpe zaden op natuurlijke wijze, door een soort van zeef heen, naar beneden. Hoe beter de kwaliteit van het zaad, hoe sneller het zaad zinkt. De zaden die zich onderin de bakken verzamelen worden vervolgens uitgezeefd, om wadslakjes en dood zeegrasblad te verwijderen, en de hele winter koel bewaard. Dit proces is inmiddels in volle gang en waarschijnlijk is al het materiaal binnen een aantal weken verwerkt. Dan worden de zaden verplaatst van de warme bubbelbaden naar een winterse koelcel, waar ze veilig en goed belucht de lange winter af kunnen wachten. Hierdoor wordt het zaadverlies, dat in de natuur door stormen enorm is, beperkt met hopelijk een groter herstelsucces tot gevolg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s