Zeegrasmonitoring per drone

Twee weken geleden besteedde het Friesch Dagblad aandacht aan drones boven de Waddenzee. Nu drones steeds goedkoper worden en gemakkelijker verkrijgbaar vliegen er steeds meer drones boven natuurgebieden, waaronder de Waddenzee.

Ook voor onderzoek hebben drones veel potentie. Zo is tijdens de monitoring van het zeegrasherstelproject vorig jaar al gebruik gemaakt van een multirotor drone (quadcopter) door the Fieldwork Company. Met veel succes is zo op een vernieuwende wijze zeegras in kaart gebracht zonder dwars door het zeegrasveld te hoeven lopen om de planten te tellen. Ook kunnen de planten makkelijker vanaf hoogte in beeld worden gebracht dan vanaf de grond. Deze methode heeft dus veel potentie en zal ook komen groeiseizoen weer worden toegepast en verder worden ontwikkeld.

DCIM100GOPRO

Quadcopter fotografeert groot zeegraspollen voor het zeegrasherstelproject Waddenzee. Linksboven de schaduw van de drone en middenonder een grote pol zeegras in beeld. (c) Jannes Heusinkveld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s