Stormschade

Drie weken geleden blogden wij dat op het wad ten noorden van Griend voorbereidingen waren getroffen voor het uitzaaien van zeegraszaad. Er werden schermen geplaatst om toekomstige kiemplantjes te beschermen tegen golven. Helaas bleek de dynamiek op die plek hoger dan gedacht: de schermen hebben de meest recente storm niet doorstaan. De schermen zijn verdwenen en er staan nu alleen nog een paar verdwaalde palen op het wad, midden in een nieuw geultje dat tijdens de storm is ontstaan.

IMG_2710

Slechts palen staan nog op het wad na de stevige zuidwesterstorm van 2 weken geleden. 

Dit is een interessante bevinding, want deze plek zou dus ook niet zo geschikt zijn geweest voor de zeegraszaden. Deze hebben een iets beschuttere omgeving nodig om te kunnen overleven. Daarom hebben we vandaag met een team van onderzoekers het omringende wad verkend. 1,5 km van het scherm blijkt een mooi, luw stukje wad te zijn wat erg rijk is aan bodemleven. Kokerwormbedden en kokkelbankjes geven aan dat deze plek niet alleen potentieel geschikt is voor zeegras, maar ook voor veel waddieren. Hier zal het zeegraszaad volgende week geplant gaan worden. Hopelijk wordt het een succes!