Onderzoekers beschrijven de aanpassing van zeegras aan leven in de zee

Zeegrassen stammen af van landplanten en hebben zich volledig weten aan te passen aan het leven in een zoute omgeving. Vandaag heeft een groep onderzoekers, van onder andere Rijksuniversiteit Groningen, een studie gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature over welke genen bij deze aanpassingen betrokken zijn. Hiervoor hebben ze het hele genoom van Zostera marina (groot zeegras) in kaart gebracht. Ze ontdekten dat zeegrassen, in tegenstelling tot landplanten, geen huidmondjes meer hebben. Huidmondjes worden door landplanten gerbuikt voor de opname van kooldioxide. Ook produceren zeegrassen geen signaalstoffen meer die door landplanten worden gebruikt voor het lokken van insecten.

De Volkskrant besteedt vandaag ook aandacht aan dit artikel.

Screen Shot 2016-01-28 at 12.28.51

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s